Netherlands Proteomics Centre
Netherlands Proteomics Centre

Netherlands Proteomics Centre

Het Netherlands Proteomics Centre (NPC) is een expertisecentrum waarin zeven universiteiten, vier universitaire medische centra en een aantal biotechnologische bedrijven samenwerken op het gebied van proteomics. Proteomics is het grootschalig bestuderen van alle eiwitten en hun biologische functie in verschillende cellen. De eiwitten worden geproduceerd door genen, die in het DNA zijn vastgelegd. Het NPC is onderdeel van het Netherlands Genomics Initiative (NGI).

Wat doen we?

Het NPC is een platform waar technologieën en middelen voor proteomicsonderzoek ontwikkeld worden. Binnen het NPC zijn er 47 onderzoeksprogrammas en 8 zogeheten onderzoekshotels voor samenwerking met externe wetenschappers. Het onderzoek richt zich op het proteoom, het geheel van eiwitten dat een organisme gedurende zijn leven maakt en die de biologische functie van cellen bepalen. Voorbeelden van onderwerpen zijn vergelijkende proteomics, veranderingen in eiwitten en netwerken van eiwitten.

Wat hebben wij daaraan?

Met proteomicsonderzoek wordt meer duidelijk over de processen die ziekte, gezondheid en de ontwikkeling van een organisme bepalen. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe methoden van behandeling en preventie van ziekten zoals kanker.

Hoogwaardig proteomics onderzoek

Contact     NPC Office   Padualaan 8  3584 CH Utrecht     |    Telefoon   +31 30 253 45 64        |      Email   info@npc.genomics.nl      |      Privacy instellingen